Terug

7 tips om een betere coach te worden

7 tips om een betere coach te worden

Coachen geeft veel voldoening, maar kan ook frustrerend zijn. Je zult goede, maar ook slechte momenten hebben. Kinderen die luisteren, maar je ook gek kunnen maken. Toch help je als coach om het leven en de sportprestaties van de sporters te verbeteren. Wil jij een betere coach worden? Je bent niet de enige. Graag geef ik je enkele tips die ik de afgelopen jaren heb geleerd als coach. Ik hoop dat deze tips om een betere coach te worden je zullen helpen om de beste resultaten te behalen met je team, sporters en de andere mensen waarmee je samenwerkt.

Wordt een betere coach met deze tips

 1. Inspireer

Goede coaches inspireren de sporters om te veranderen en te verbeteren, met de neuzen in de juiste richting. Dit gaat veel verder dan het openen van de deuren tot de sportschool, bevelen te geven of verwachten dat de anderen luisteren.

Om verandering te inspireren, heb je passie, visie, geduld en de bereidheid nodig om rustig te blijven herhalen totdat de sporter het onder de knie heeft.

Laat ze zien hoe het moet, open hun ogen voor de mogelijkheden en help hen om het doel te bereiken.

 1. Krijg vertrouwen

Veel mensen nemen emotionele bagage met hen mee als gevolg van problemen en situaties uit het heden en verleden. Deze dingen hebben ons getekend, of tekenen ons pas sinds kort. Als coach moet je je realiseren dat het ontwikkelen van vertrouwen bij de sporters de hoogste prioriteit heeft.

Dit vertrouwen zal barrières doorbreken, de communicatie verbeteren en weerstand voorkomen.

Bij een goed vertrouwen kan er sneller resultaat worden geboekt.

Het maakt voor mensen niet uit hoeveel je weet, maar laat ze zien hoeveel je erom geeft (John Maxwell).

 1. Verandering kost tijd

Resultaten worden niet van de ene op de andere dag geboekt. Tegenwoordig moet alles snel snel gebeuren. Het ontwikkelen van een sporter kost echter tijd. De sporters moeten daarom gefocust en gemotiveerd blijven. Dit is de taak van de coach. Laat de sporters het doel voor ogen houden en de weg om het doel te bereiken.

Dit kan zeker een uitdaging zijn, en vergt vergaande maatregelen. Het is daarom erg belangrijk om een plan te volgen die flexibel genoeg is om veranderingen van buitenaf erin te verwerken. Wees geduldig, maar blijf consistent.

De beste vechters doen wat ze moeten doen, en niet altijd waar ze zin in hebben (Corey Beasley).

 1. Werk met sporters die er klaar voor zijn en graag willen

Veel mensen willen winnen, maar tegelijkertijd zijn er weinigen bereid om alles te doen wat nodig is om te winnen. Als coach mag je bepaalde verwachtingen hebben en de sporters op hun verantwoordelijkheid wijzen.

Om niet je energie in een sporter te steken die niet écht wilt, is het belangrijk om te werken met sporters die bereid zijn om ervoor te gaan. Als je met meerdere sporters werkt, zullen er altijd een paar zijn die slagen, terwijl andere falen. Het komt er bijna altijd op neer dat sommigen er klaar voor zijn en bereid zijn om ervoor te gaan. Steek daar je energie, bloed, zweet en tranen in om ze nog beter te maken.

 1. Blijf betrokken

Coaching is een taak waarbij je je handen uit de mouwen moet steken. Ik denk dat het erg belangrijk is om betrokken te blijven, je handen vies te maken en zelf te ervaren wat je sporters doormaken.

Als coach verwacht ik van mezelf dat ik fit ben en elke dag hard werk om sportieve prestaties te behalen. Dit helpt mij niet alleen om goede trainingsprogramma’s op te stellen, maar ook op mentaal scherp te blijven en mezelf voor te bereiden op de volgende prestaties. Het stelt je bovendien in staat om beter te begrijpen waar je sporters mee te maken hebben, waardoor je trainingen en advies relevant blijven.

 1. Zet grenzen

Geef iemand een vinger en ze nemen je hand. Het is belangrijk om bepaalde verwachtingen uit te spreken en gezonde grenzen te stellen. Daardoor zijn de sporters zelf verantwoordelijk, kun je hen op het goede spoor houden en bouw je een duurzame relatie op voor de toekomst.

Stel daarom een standaard op voor aanwezigheid, ethiek, houding en andere dingen waarvan je denkt dat ze belangrijk zijn om het doel te behalen. Hierin is consistentie belangrijk. Consistentie heeft wederzijds begrip als resultaat. Maar consistentie is ook essentieel om de doelen in de sport te behalen.

 1. Communiceer

Een goede communicatie is essentieel, zie bovenstaand punt. Sporters moeten weten wat ze van je kunnen verwachten, wanneer ze dit kunnen verwachten en hoe dit past bij hun doelen.

Een open communicatie is daarom belangrijk, waarbij de sporter én de coach hun verwachtingen, grenzen en consistentie kunnen delen. Samen werk je aan hetzelfde doel. Daarom moeten de neuzen in dezelfde richting staan, en blijven staan.

Bovendien kan een gesprek helpen om het gehele proces te stroomlijnen, blessures te voorkomen en het doel te bereiken. Een simpel klein gesprekje zorgt hier al voor.

Coaching is prachtig. Het loont ontzettend veel, maar kan soms ook frustrerend zijn. Toch ben ik er nog steeds van overtuigd dat de positieve kanten belangrijker zijn dan de negatieve.

Ik hoop dat bovenstaande tips je helpen om een betere coach te worden, het programma soepeler te maken, de communicatie te verbeteren en een succesvol plan te geven voor jou en je team.

En als je nog de juiste tools nodig hebt, biedt FDSports fantastische hulpmiddelen voor coaches in allerlei sporten. Bekijk daarvoor onze coaching artikelen die jouw taken als coach ondersteunen.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  FD Sports 9.1 / 10 - 9,1 Reviews @ Webwinkelkeur
  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »