Terug

Regels grensrechter, vlaggen bij een voetbalwedstrijd

Regels grensrechter, vlaggen bij een voetbalwedstrijd

Heb jij een kind, kleinkind, neefje of nichtje dat voetbalt? En ben je gevraagd om grensrechter te zijn bij een amateurwedstrijd.? Ondanks dat het amateurvoetbal is, moeten de scheidsrechter rechtvaardig zijn. Als grensrechter assisteer je de scheids door vanaf de zijlijn het juiste advies te geven. Voordat het zweet je uitbreekt, geven we je hier de belangrijkste regels en signalen voor de grensrechter.

Zoals je ziet: zo moeilijk is het niet. Bovendien zal de ervaring van het vlaggen bij enkele wedstrijden je helpen om een betere amateur grensrechter te zijn.

De bal buiten het veld

De grensrechter beslist wanneer de bal buiten het veld is geraakt. De bal kan het veld verlaten wanneer de bal over de zijlijn, achterlijn of doellijn gaat. De scheidsrechter kan dit over het algemeen niet goed zien, maar de grensrechter wel. De grensrechter steekt het vlaggetje omhoog wanneer de bal de lijn heeft gepasseerd. De richting waarnaar het vlaggetje wijst geeft aan of het een ingooi, hoekschop of doelschop is.

Wie heeft de bal?

Wanneer de bal het veld verlaat, geeft de grensrechter aan welk team de inworp, doelschop of hoekschop mag nemen. De grensrechter dient dus te hebben gezien welk team de bal het laatst aanraakte. De grensrechter geeft hierbij een advies. Het is aan de scheidsrechter om een beslissing te nemen.

Buitenspel

Wanneer een speler in de buitenspelpositie staat, geeft de grensrechter dit aan door de vlag op te tillen. Dit is een lastige taak, omdat de buitenspelpositie in een fractie van een seconde ontstaat. Het gaat erom dat de bal wordt aangenomen op het moment dat de betreffende speler tussen de laatste man van de tegenpartij en de doelman staat. Tip: blijf als grensrechter altijd op de lijn van de laatste man staan.

Spelers wisselen

Wanneer een trainer/coach van een team een speler wilt wisselen, dient hij dit te communiceren met de grensrechter die aan de betreffende zijlijn van het veld staat. De grensrechter stelt vervolgens de scheidsrechter hiervan op de hoogte.

Overtredingen

Als assistent van de scheidsrechter, houdt de grensrechter ook een oogje in het zeil voor overtredingen die de scheidsrechter niet ziet/heeft gezien. Wanneer de scheidsrechter de betreffende overtreding niet heeft gezien, volgt de scheidsrechter het advies van de grensrechter. 

Advies

Ook bij andere incidenten of situaties kan de scheidsrechter het advies vragen van de grensrechter. Dit gebeurt vooral wanneer de scheidsrechter denkt dat de grensrechter een beter zicht op de situatie had. Vervolgens neemt de scheidsrechter de beslissing.

Strafschoppen

De grensrechter houdt bij strafschoppen zicht op de doellijn. Het is belangrijk dat de keeper vóór de doellijn staat wanneer de strafschop wordt genomen. Daarnaast houdt de grensrechter in de gaten of de bal de doellijn passeert. Dán is het pas een doelpunt.

Betreden van het speelveld

De grensrechter betreedt zelden het speelveld, maar blijft keurig buiten de zijlijn staan. Indien de scheidsrechter hierom vraagt, mag de grensrechter het veld betreden om de scheidsrechter van advies te voorzien. Maar meestal rent de scheidsrechter naar de betreffende grensrechter om advies te vragen. Ook in het geval van een confrontatie tussen beide teams mag de grensrechter het veld betreden om de scheidsrechter bij te staan.

Koop grensrechtervlaggetjes online

Heeft het voetbalteam een grensrechter nodig? Dan hebben ze ook vlaggetjes nodig. Bestel deze dan online, bij FDSport. Bij ons kun je twee soorten grensrechter vlaggetjes kopen.

Lees verder:

Lees hier verder over de regels en vlagtechnieken voor grensrechters

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    FD Sports 9.1 / 10 - 9,1 Reviews @ Webwinkelkeur
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »