Terug

Tips: Hoe houd je een goede wedstrijdbespreking?

Tips: Hoe houd je een goede wedstrijdbespreking?

Ik krijg vaak de vraag: Hoe houd ik de aandacht van de spelers tijdens een wedstrijdbespreking?

Heb jij ook het gevoel dat de spelers niets opnemen tijdens een bespreking?

Heb jij moeite om belangrijke wedstrijdelementen over te brengen op je spelers?

Ik geef je uit mijn ervaring als coach graag tips!

Na een aantal minuten lijken de spelers al af te dwalen. Ze letten niet meer op. De spelers hebben moeite om hun aandacht erbij te houden tijdens een wedstrijdbespreking. Het resultaat is dat ze de waardevolle informatie totaal niet opnemen.

Een wedstrijdbespreking is heel erg belangrijk. Alle neuzen moeten dezelfde kant opstaan en een tactiek moet worden besproken, uitgelegd en uiteindelijk door het team in praktijk worden gebracht.

Ik geef je graag een aantal tips voor een goede en productieve wedstrijdbespreking:

 1. Hou een bespreking wanneer dit nodig is, niet een bespreking om een bespreking te houden. Het is dus niet bij elke wedstrijd nodig. 
 2. Houdt de wedstrijdbespreking in een afgesloten ruimte zodat de spelers niet worden afgeleid.
 3. Houdt de bespreking kort! Mijn tip is: houdt de bespreking tussen de 8 en 15 minuten, afhankelijk van de leeftijdsgroep. Hoe jonger de spelers, hoe korter ze de concentratie kunnen opbrengen. Je zult zien dat als het langer duurt, je de aandacht van de spelers zult verliezen.
 4. Maar overhaast de bespreking niet. Als de concentratie wegvalt, ben je te lang bezig.
 5. Gebruik een compleet coachbord, met genoeg magneten en stiften in verschillende kleuren. Het coachbord visualiseert de uitleg en brengt je boodschap en tactiek in één keer over op de spelers.
 6. Ik neem altijd drie elementen op in mijn wedstrijdbespreking:
  1. Ik vertel een verhaal met actiepunten.
  2. Ik stel vragen en moedig de spelers aan om antwoord te geven. Doe dit groepsgewijs (interactief) en niet individueel.
  3. Ik betrek de spelers in het herhalen van je boodschap door ze tijdens de bespreking naar voren te roepen en ze uit te laten leggen hoe ze moeten reageren in een bepaalde situatie.
 7. Begin de bespreking positief. Geef complimenten over de wedstrijd of het gedrag van de spelers. Geef geen individuele complimenten, maar aan de groep als geheel.
 8. Pak 2 of 3 elementen uit de wedstrijd en gebruik deze als voorbeeld om je punt over te brengen. Doordat de situatie zich recent voortdeed, zien spelers het zich levendig voor zich.
 9. Geef op het coachbord bepaalde situaties weer en bespreek deze vervolgens interactief met de spelers. Wat gebeurde hier? Hoe werd er gereageerd? Hoe zou er moeten worden gereageerd?
 10. Gebruik humor! Dan houd je de aandacht van de spelers erbij en maak je het een leuk onderdeel van de wedstrijd in plaats van een verplichting.

Er is een duidelijk onderscheid tussen een bespreking voor, tijdens en na een wedstrijd en tijdens een training:

 • Voor een wedstrijd herhaal je de geoefende elementen van de afgelopen week.
 • Tijdens een wedstrijd richt je je als trainer op bepaalde tactieken die tijdens deze specifieke wedstrijd van pas komen.
 • Na een wedstrijd bespreek je het gespeelde spel en leg je de nadruk op elementen die goed en niet goed gingen. Dan zit het nog fris in het geheugen.
 • Tijdens de training richt je je op deze te verbeteren trainingselementen. Je legt het uit met een coachbord en oefent ze tijdens de training. Vervolgens gebruik je het coachbord ook om nieuwe tactieken uit te leggen en te oefenen. Haal tijdens de training 1 speler naar voren laten om een geoefende tactiek uit te leggen op het coachbord met stiften en magneten.

Hierbij geldt natuurlijk dat je alleen een bespreking houdt wanneer die nodig is en wanneer je dus daadwerkelijk belangrijke dingen te bespreken hebt met de spelers.

Coachborden Voetbal, Handbal en Volleybal

Er zijn coachborden voor verschillende sporten beschikbaar bij FDSports en in verschillende maten. Welke bord past bij jouw sport?

 

Coachbord Voetbal

Kies voor het onmisbare Agility Sports coachbord voetbal 30 X 45 cm of voor een grote versie van 60 x 90.

Of voor een kleiner coachbord die je gemakkelijk in de hand meeneemt.

Wij leveren ook bijpassende tassen voor de borden van 30 x 45cm en 60 x 90cm.

 

 Agility Sports coachbord voetbal 30 x 45 cm 

 Agility Sports coachbord voetbal 60 x 90 cm 

 Agility Sports magnetisch tactiekmap voetbal 

Agility Sports tas voor coachbord 30 x 45 cm

Agility Sports tas voor coachbord 60 x 90 cm

 

Coachbord Handbal

Maar we verkopen ook de onmisbare coachborden voor handbal, met magneten voor 2 teams, markers en een droogreiniger. Erg handig toch? Hang ze op in alle kleedkamers van jouw club. Of een inklapbare handbal coachbord voor op het veld. Deze neem je makkelijk mee in de hand. Ook het handbal clipboard past in een sporttas en neem je gemakkelijk mee om op locatie een teambespreking te doen.

 

Cawila coachbord handbal 30 x 45 cm

Cawila magnetisch tactiekmap handbal

Cawila clipboard handbal

 

Coachbord Volleybal

Natuurlijk heeft FDSports ook een Volleybal coachbord, met magneten voor 2 team, markers en een reiniger. Dit coachbord zou in elke kleedkamer moeten hangen!

 

Cawila coachbord volleybal 30 x 45 cm

 

Kies het juiste coachbord en verbeter jouw wedstrijdbesprekingen!

 

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  FD Sports 9.1 / 10 - 9,1 Reviews @ Webwinkelkeur
  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »