Terug

Coach artikelen (12)

Filters

Coach artikelen

Met een coachbord kun je complexe bewegingen in het veld op een eenvoudige manier in kaart brengen uitleggen. Wanneer je het verkeerd doet, kan een coachbord verwarrend overkomen op spelers. Hoe kun je een coach bord op een effectieve manier gebruiken? Ik leg het je graag hieronder uit.

 

Waarvoor kun je een coachbord gebruiken?

Een coachbord wordt gebruikt om speeltactieken te bespreken met het team. De tactieken kunnen aanvallend of verdedigend zijn. Het bord is ook een heel bruikbaar hulpmiddel om informatie over te brengen aan de spelers, zoals:

 • Namen + rugnummers;
 • Verschillende speeltactieken tijdens de wedstrijd, toegelicht per speler;
 • Aandachtspunten;
 • De opstelling aan het begin van de wedstrijd.

Als coach is een coachbord dus een geweldig nuttig en gemakkelijk hulpmiddel om op een duidelijke manier te kunnen communiceren met de spelers, zowel voor en tijdens een wedstrijd als tijdens een training.

 

Tip: Kies een coachbord die veelzijdig is. Hier kun je dan het meest van profiteren.

 

Typen coachborden

Er zijn verschillende borden met verschillende kwaliteiten. Er zijn grote en kleine coachborden en elke sport heeft zijn eigen type bord. FDSports heeft coachborden voor:

 

Probeer een bord te kiezen in de juiste grootte. Sommige borden zijn mobiel, terwijl anderen beter op één locatie kunnen hangen, zoals in de kleedkamer.

 

Waar moet je op letten bij het gebruik van een coachbord?

Ik kan je eigenlijk hele eenvoudige tips meegeven waar je op moet letten bij het gebruik van een coachbord.

 

Let er ten eerste op dat het bord groot genoeg is, zodat alle teamleden je aanwijzingen goed en duidelijk kunnen zien.

Zorg er daarnaast voor dat je voldoende stiften hebt in verschillende kleuren. Deze kleuren dienen goed leesbaar te zijn. De beste kleuren zijn doorgaans zwart, blauw en paars. Deze kleuren geven het meest contrast met de lichte achtergrond van het bord. Ook de magneten zijn belangrijk (indien deze erbij worden geleverd). Zorg ervoor dat je een magneet hebt voor elke speler in twee verschillende kleuren: een set voor het team en een set voor de tegenstander.

Zorg ervoor dat de tactiek die je op het bord probeert over te brengen, beknopt en duidelijk is. Wanneer je dit niet doet, vermoeilijkt dit de communicatie en kan het zijn dat de spelers je niet (juist) begrijpen. Probeer tijdens te bespreking de belangrijkste bewegingen op het bord te zetten en de rest toe te lichten met woorden. Richt je dus op de belangrijkste lijnen en bewegingen.

Het helpt ook als je de spelers bij de bespreking betrekt. Bijvoorbeeld door ze vragen te stellen of ze suggesties te laten geven. Probeer tijdens de bespreking oogcontact te maken met de spelers. Je kunt hier meer tips lezen voor een effectieve wedstrijdbespreking.

 

De voordelen van het gebruik van een coachbord

Een coachbord heeft een aantal zeer belangrijke voordelen:

 1. Je kunt een speeltactiek, opstelling en aandachtspunten effectief en begrijpelijk uitlichten en toelichten.
 2. Tijdens de wedstrijd kan de situatie wijzigen. Ook dit kun je met een coachbord makkelijk uitleggen.
 3. Tijdens een training kun je verschillende tactieken uitleggen, zodat ze vervolgens effectief kunnen worden geoefend en verbeterd.

 

Een coachbord is een van de belangrijkste tools voor een coach/trainer.

Ondanks dat het gebruik van een coachbord redelijk eenvoudig is, wordt het vaak niet efficiënt of effectief gebruikt. Er is altijd een mogelijkheid om deze vaardigheden te verbeteren, zodat het effect van het gebruik van het coachbord kan worden vergroot. Dan kan het coachbord ontzettend veel efficiëntie in de bespreking en de training geven, maar kunnen de tactieken ook veel effectiever worden toegepast.

Hangt er al een coachbord in jullie kleedzaal en besprekingsruimte?

 

 

Lees meerSluiten
Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  FD Sports 9.1 / 10 - 9,1 Reviews @ Webwinkelkeur
  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »